JOBECK BioAktív faanyagvédő szerek a hajóépítésnél

Jobeck-hajo-1Manapság az Európai Unió tagországaiban egyre fontosabb követelménnyé válik, hogy a faanyagok védelmére olyan impregnáló szereket alkalmazzanak, amelyek természetes összetételük folytán nem károsítják a környezetet. A fa impregnálószerek gyártásával foglalkozó német Jobeck cég különféle növényi illóolajokból és kivonatokból alkotta meg speciális receptúráját.

Faanyagvédő szereik alkalmazásával faházakat, antik bútorokatés minden egyéb fából készült, kül- és beltéri igénybevételnek kitett terméket eredményesen lehet megóvni a nedvesség, a napsugárzás valamint a farontó gombák és rovarok károsító hatásától. Sőt az ecseteléssel, szórással vagy mártással felhordható speciális szerek között akad olyan is, amelyet a német cég kimondottan fából készült tengeri vízi járművek fúrókagyló elleni védelmére fejlesztett ki.

Az utóbbi évtizedekben a tengereken ismét megjelent egy már régóta ismert parazita: a fúrókagyló (Teredo Navalis). Ez az élősködô a fából készült hajók, mólók és parti védművek évszázadok óta gyűlölt ellensége. Felbukkanása a nagy földrajzi felfedezések idejére tehető, mikor is Kolumbusz Kristóf hajóin találtak először kagyló által okozott külsérelmi nyomokat. A fúrókagyló eredetileg a déli tengerek lakója, ám a hajóforgalom élénkülésével az egész világon gyorsan elterjedt, így ma már az Északi-tengeren is megtalálható. Kártékony hatását alattomosan fejti ki, ugyanis a hajók fájának károsodása csak a végső fázisban ismerhető fel, amikor a faanyag belső szerkezete szinte teljes egészében lukacsos szerkezetűvé vált. A Jobeck cég, amely a növényi bázisú faanyagvédô szerek specialistája, az elmúlt években egy nagyszabású kutatássorozatot folytatott le a víz alatti faanyagok védelme érdekében. Különböző fafajokból készült kezeletlen és védőszerrel átitatott mintákat vizsgáltak, hogy miként állnak ellen a fúrókagylók támadásának.

Jobeck-hajó-2A vizsgálat eredményét a brémai természet-tudományi fôiskolán értékelték ki. Megállapították, hogy ez a gilisztaszerű élőlény lárvaállapotban fúr, amikor nagysága kb. 1 mm, s mindenféle fafajt megtámad amely tengervízzel érintkezik. A szabad szemmel szinte alig észrevehető bebúvónyíláson a fa belsejébe férkőzve, immár védett helyen fejlődik ki a csontos fúrószerve. E reszelőszerû szervvel járatokat fúr, amelyeket belülről meszes köpennyel von be, miközben az őrölt faanyag szolgál táplálékául. Kedvezőtlen körülmények közé kerülve pedig (pl. ha a hajó éppen édesvízen jár) akár hetekre is képes mészlemezekkel lezárni az aprócska bemeneti nyílást, ezzel biztosítva túlélésének esélyeit.

A fúrókagyló mintegy nyolc hét alatt éri el teljes kifejlettségét, ami akár a 20 cm-es hosszúságot is meghaladhatja. Miden egyes kagyló két évig él, s ezalatt több ciklusban kb. 5 millió tojást rak le. A tojásokból kikelő, néhány naptól több hétig is életképes lárvák pedig ismét új, elfogyasztható faanyagot keresnek. A speciális Jobeck faanyagvédő szer fúrókagylók elleni hatékonyságát azonos méretű, tölgy, cédrus, luc- és vörösfenyő fafajokból készített faanyagkockákon vizsgálták. A mintadarabokat 2001 májusában a travermündei jacht kikötőben fél évre a tengervízbe eresztették le. A kísérlet végén azt tapasztalták, hogy a faanyagvédő szerrel többszörösen átitatott faanyagoknál a tölgy, vörösfenyő és cédrus esetében semmiféle kagylókárosítás nem történt, míg a lucfenyőből készült mintáknál a szeletekre vágás után hat darab milliméteres nagyságú lyukat fedeztek fel. Ezzel szemben a kezeletlen faanyagkockák mindegyikét megtámadták a fúrókagylók és üregessé, járatokkal tették telítetté.

Jobeck-hajó-3Összességében tehát megállapítható, hogy kellő mennyiségű Jobeck faanyagvédő szer alkalmazásával eredményesen lehet megvédeni a tengervízzel érintkező faanyagokat a fúrókagylók károsító hatásától. Sőt a szer a már megtámadott faanyagok esetében is sikerrel alkalmazható, ugyanis bizonyítottan lelassítja az élôsködő aktivitását, s rövid idő elteltével teljesen elpusztítja a kifejlődött állatot. Hiszen a szer úgy működik, hogy a lárvák számára ehetetlenné válik a cellulóz, így akár a farontó rovarok esetében tapasztaltak szerint már viszonylag rövid táplálákhiány következtében is beszáradnak, s elpusztulnak.

A Jobeck BioAktív faanyagvédô szer alkalmazása és hatása azonban ennél jóval többet jelent a fa hajók készítői és tulajdonosai számára. A növényi olajokkal átitatott fa szerkezetek ugyanis, a szer víztaszító és gombák ellen védő hatása miatt tartósan védetté válnak az időjárási ártalmakkal szemben, így ellenállnak a szél, a napfény és a víz káros hatásainak. De további előny, hogy a hajók fából készült szerkezetei kellemes zsírfényt kapnak, s így a továbbiakban ezeket nem szükséges egyéb felületkezelő anyagokkal kezelni. (–f)