Alkalmazás

Bízzon a természet erejében és alkalmazza eredményesen a növényi kivonatokból készült Jobeck faanyagvédő szert a szú és a különféle farontó rovarok ellen.

Alkalmazás kültéren:

Faházaknál, épületek külső fa borításainál, előtetőknél, erkélyeknél, ablaktábláknál, kerti bútoroknál, fából készült kerti játékoknál, kerítéseknél, csónakoknál és hajóknálalkalmazható a Jobeck szer sikerrel.

Alkalmazás beltérben:

Fedélszékeknél, fa tartógerendáknál, mestergerendáknál, lambériáknál, mennyezetek fa burkolatainál, lépcsőknél, korlátoknál, padlóknál, parkettáknál. Új és antik bútoroknál, fa szobroknál, fából készült műalkotásoknál. A Jobeck fa impregnáló szer Indiából, Ausztráliából, Szibériából és Európa különböző – főleg alpesi – régióiból beszerzett növények illó olajaiból készül. A színtelen, víztaszító oldat hatékonyan véd a szú és más farontó bogarak, s azok lárvái ellen. Száradása után gond nélkül lehet a faanyagot pácolni, színezni vagy akár politúrozni.

A festéktől, lakktól, portól gondosan megtisztított faanyagot szálirányban ecsettel vagy szivacshengerrel alaposan be kell itatni a szerrel. A farontó rovarok látható járataiból célszerű a port porszívóval kiszívni. Az első kezelést követő 8–12 órás száradási idő után, erőteljes szú károsítás esetén az impregnálást érdemes megismételni. Amennyiben az impregnálás után – például parketták esetében – lakkal kívánják lezárni, a felületet, két hét száradási időt kell biztosítani az illó anyagok teljes kiszellőzéséhez, nehogy a lakkal való felületkezelést követően a fa elszíneződjön. Időjárási ártalmaknak (napfény, eső, jég) kitett szerkezetek esetében a kezelést 3–4 hónap után ismét egy újabb egyszeri bevonattal meg kell megismételni. Olyan antik bútorok esetén, ahol a szer beszívódást csak kis felületen lehet biztosítani a felületkezelés sértetlenségének megőrzése miatt (pl.: asztallábak alsó felülete), az impregnálást a mély behatolás érdekében több napon keresztül kell ismételni. Különösen sűrű szövetű és kemény fák esetében (pl.: akác) az impregnálás a lassúbb beszívódás miatt többszöri, több héten át történő ismétlést követel. A politúrozott felületre cseppent szert száraz ruhával le kell törölni.

Anyagszükséglet:

1. kezelés cc. 1,0 – 2,5 dl/m² (a faanyag károsításától és szívó hatásától függően)

2. kezelés cc. 0,5 dl/m² (Csak erős károsítás esetén) A szert használat előtt fel kell rázni! Minőségét korlátlan ideig megőrzi, ha a tartály kupakját gondosan rácsavarják.

Felhasználás során kérjük ügyeljenek a következőkre: A kezelést követően a helységet alaposan ki kell szellőztetni, mivel az intenzív – bár koránt sem kellemetlen – növényi illatok és aromák akár néhány napon keresztül is érezhetők. Száradást követően az illathatás teljesen megszűnik, s nem tér vissza.

Előny: a dohos, penészes, rossz szagú bútorok újra friss illatot nyernek, s ismét gond nélkül helyezhetők el bennük a ruhadarabok.

Összefoglaló:

1. A faanyagot a beszívódás miatt a festéktől, lakktól és portól alaposan meg kell tisztítani. Ahol ez nem lehetséges (Pl.: bútorok esetében), ott a bútor belső, lakktól mentes felületét kell kezelni. A farontó rovarok látható járataiból a port porszívóval célszerű kiszívni.

2. A fát szálirányban ecsettel vagy keskeny szivacshengerrel alaposan be kell itatni. Az első kezelést követő 8-12 órás száradási idő után az impregnálást meg kell ismételni. Kemény fák esetében a lassú beszívódás miatt a kezelést különösen fontos megismételni.

3. Időjárási ártalmaknak (napfény, eső, jég, hó) kitett fa szerkezeteknél a kezelést 3-4 hónap után célszerű egy újabb egyszeri bevonattal megismételni.

4. Olyan bútorok esetében, ahol a szer beszívódása csak kis felületen biztosítható (pl.: asztallábak alsó felülete), az impregnálást a mély behatolás érdekében több napon keresztül, több kis adagban kell ismételni. Különösen sűrű szövetű és kemény fák esetében (pl.: akác), az impregnálás a lassúbb beszívódás miatt, többszöri, több héten át történő ismétlést követel.

5. Amennyiben impregálás után – pl.: parketták kezelésénél – lakkal kívánják lezárni a felületet, a lakkozás előtt két hét biztonsági száradási időt kell biztosítani az illó olajok teljes kiszellőzéséhez, nehogy a lakkal történő felületkezelés után a faanyag elszíneződjön. A Jobeck cég a narancsosodás elkerülése miatt csak kiváló minőségű (Pl.: osztrák AURO) vizes bázisú parkettlakkok alkalmazását ajánlja.